Търговията на борсата достигна точката си на замръзване

Последната се седмицата борсова сесия буквално вледени инвеститорите. Ленивата търговия с акции донесе оборот от малко на 600 хил.лв. Още по-трагично беше положението на официален пазар на акции сегмент „A“, където би трябвало да са най-ликвидните компании. Търговията с техните книжа донесе 3 013 лв. оборот.
Обичайният за пазара през цялата седмица – Българска роза Севтоплис АД отново беше първенец по брой прехвърлени акции. На борсата се изтъргуваха 57 055 книжа на казанлъшката фармацевтична компания. Цената се увеличи минимално до 1.345 лв. До края на 2010 г. според плануваните сливания в групата на Софарма, Българска роза Севтоплис АД трябва да се влее в софийската компания.
Сред участниците в Sofix се открои търговията с Първа инвестиционна банка АД. По позицията на трезора минаха 52 896 книжа при 0.04% поскъпване до 2.5 лв. за брой. Индексът се понижи в петък с 0.13% до 435.84 пункта. За седмицата бенчмаркът успя да изплува нагоре, като добави по-малко от 1% до 436.42 пункта.
Друг представител на сините чипове ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ също беше сред засилено търгуваните компании. Сделки имаше за 42 964 акции на компанията. Цената им се повиши с 0.25% до 0.8 лв. за брой.
Сделки имаше и с „борсовите фантоми“. Акциите на Коприна АД-Свиленград се понижиха с 87% след като бяха изтъргувани 12 лота. Развитие Индустрия Холдинг АД-София поевтиня с 4% след сделка за 25 акции. От Българска роза-Пловдив АД-Пловдив се изтъргуваха 2 ценни книги при 5.86% ръст в цената до 0.47 лв. за брой.

Написаното не е препоръка за покупка или продажба на книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *