Търговският дефицит на САЩ за месец

юли се понижи до 57,9 млрд. долара

Търговският дефицит на САЩ за месец юли се понижи до 57,9 млрд. долара, противно на пазарните очаквания, които бяха за увеличение до 59,8 млрд. долара. Дефицитът за юни бе в размер на 58,8 млрд. долара.

Вносът на страната регистрира спад от 0,7% на месечна база до 164,2 млрд. долара, а износът нараства с 0,4% до 106,3 млрд. долара.

Поскъпването на петрола е една от вероятните причини за съкращаването на разходите за вносни стоки. Вносът на потребителски стоки се понижава с 2,2% спрямо предходния месец. С 15,7% намалява вносът на фармацевтични продукти, докато този на граждански самолети се понижава с цели 28,3%. Вносът на памучни изделия бележи спад от 7,6%.

Отрицателното търговско салдо с Китай достига рекордните 17,7 млрд. долара, спрямо 17,6 млрд. долара за юни. Представители на редица американски компании се оплакват, че китайското правителство използва различни средства за подпомагане на родните си производители, като данъчни облекчения, ниски лихви по кредитите и държавни регулации.

Търговският дефицит на САЩ може отново да се разшири през септември и октомври, в резултат на щетите, нанесени от урагана Катрина, смята Майк Енглънд от Action Economics LLC. Той се аргументира с факта, че през югоизточните райони на страната преминава предимно износът на стоки за Латинска америка, който преобладава над вноса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *