Умерен оптимизъм и спорадични големи сделки

Търговията през „зелената“ част на последните дни не можа да маскира предпазливостта или да даде ясен ориентир за посоката. Наличието на умерен оптимизъм доведе до това, повечето сделки да се сключват на цена „продава“, но тесните спредове и малките обеми отново подсказваха за нежеланието на участниците и неизвестността на тренда,“ коментира Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД.

Той неочаква особено различно развитие и през днешната сесия, както и през идната седмица. „Малко нагоре или малко надолу, на фона на спада от близо 80% (Sofix) за една година, не са императиви, с които да се съобразим за момента,“ посочи Толев.

Според него, въпреки умерения оптимизъм, липсват рационални аргументи да се каже, че това е дъното. „Да, възможно е да има повишения, но на базата на традиционните обемни сделки със счетоводен профил, които са практика към края на годината. Тези спорадични сделки за големи пакети и/или на високи нива няма да са показателни за настроенията и общата тенденция,“ смята още той.

„През следващата седмица допълнително влияние ще имат и наближаващите празници, така че вероятното оживление, което се предполага от повечето участници, може да се окаже вече отминало или да не доведе до покачване на индексите,“ коментира Иво Толев.

Вчера индексите на Българска фондова борса се оцветиха в червено. Индексът на сините чипове SOFIX се понижи с 1.13%, до 368 пункта, докато този на най-ликвидните компании BG40 отчете най-големия спад за деня, губейки 1.27% от стойността си, до 110.04 пункта.

Оборотът на БФБ вчера бе от 3.33 млн. лв. През деня се сключиха сделки с акциите на 84 компании. Повишение в цената имаше при книжата на 28 от тях.

Материалът е с аналитичен и информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа! Коментарът отразява личната позиция на неговия автор!

Profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *