Уникредит, Юробанк и Сосиете Женерал са печелившите от местенето на депозити

Уникредит, Юробанк и Сосиете Женерал са банките, които са постигнали най-голямо номинално увеличение на привлечените средства през второто тримесечие на годината. Трите трезора са привлекли над 1 млрд. лв. от граждани и некредитни институции за периода. По всяка вероятност най-голяма е била динамиката след края на юни, когато КТБ и ПИБ изпитаха значителни затруднения.

Общо от фирми, държавни ведомства и граждани през тримесечието банките са привлекли нетно 1,2 млрд. лв., което е ръст с 2,1% до 58,65 млрд. лв.

Между април и юни Уникредит Булбанк АД е привлякла най-много депозити на граждани и домакинства – 261,3 млн. лв., което е увеличение с 6% в рамките на тримесечието до 4,61 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg, на база данни на БНБ.

На второ място с увеличение от 133 млн. лв. до 1,8 млрд. лв. е Сосиете Женерал Експресбанк, а на трето Банка ДСК със 79 млн. лв. до 5,8 млрд. лв.

Общо банковата система е увеличила привлечените средства от граждани и домакинства с 514 млн. лв. до 36,2 млрд. лв. в рамките на второто тримесечие, като увеличението е с 1,4%. В статистиката не влизат Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България, които са под специален надзор и за тях не бяха публикувани отчети.

Лидери по привлечен ресурс от некредитни институции за периода са Първа инвестиционна банка (с 408 млн. лв. увеличение до 2,41 млрд. лв.), Уникредит Булбанк (с 299 млн. лв. до 4,77 млрд. лв.) и Юробанк България (със 172 млн. лв. до 1,25 млрд. лв.). В тази група попадат основно фирми и държавни ведомства.

Като процентни изменения държавната Българска банка за развитие АД (ББР) е привлякла вниманието на гражданите и домакинствата през второто тримесечие на 2014 г., като депозитите им в нея се увеличават с 81% до 1,91 млн. лв. На второ и трето място по ръст са съответно БНП Париба С.А. – клон София с 26% до 130,2 млн. лв. и Тексим Банк АД с 12% до 23,4 млн. лв. Портфейлите и на трите финансови институции обаче са пренебрежимо малки на фона на цялата банкова система.

При привличането на депозити от институции, различни от кредитни най-силен ръст има при Ишбанк АГ клон София с 50% до 1,98 млн.лв., следвана от Тексим банк с 43% до 20,16 млн. лв. и Първа инвестиционна банка с 20% до 2,4 млн. лв. в рамките на второто тримесечие на 2014 г.

От БНБ разкриват интересни данни за дните, в които банковата система беше в центъра на вниманието. За периода 13.06 – 20.06.2014 г. от КТБ са били изтеглени над 907 млн. лв., което към 13 юни се е равнявало на близо 13% от всички привлечени средства на банката.

На 27 юни пък от ПИБ са били изтеглени 788 млн. лв. – 10,49 на сто от всички привлечени средства. „В следващите дни банката успя да възстанови ликвидната си позиция и създалата се за кратко време динамика в тегленето на средства бе преустановена”, обясняват от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *