Учени доказаха, че здравият ум по-често е в здраво тяло

Здравите крака означават и здрав мозък. Това показват резултатите от проучване сред британски близнаци.

Това е поредно изследване, което доказва взаимовръзката между физическата активност, мускулното здраве и бързия ум, дори и при хора в напреднала възраст.

Тези проучвания обаче не могат да бъдат напълно прецизни и просто някои хора да са по-големи късметлии от други и да са родени с по-силна памет. Техните гени и средата в ранните години на растеж също може да са повлияли на мозъчното им здраве толкова, колкото и физическите упражнения. С други думи, гените и средата могат силно да повлияят на резултатите от подобни изследвания.

Този проблем прави близнаците толкова важни за проучванията. Близнаците обикновено растат в една и съща среда и имат много еднакви гени (ако са еднояйчни, всички гени са еднакви). Така че, ако тялото, мозъка и мисловните способности на единия започнат да се различават съществено от тези на другия, причината вече не може да бъде средата и гените.

По-вероятно различията се дължат на начина на живот, включително и честота на спортуване и физически упражнения. Точно това подтикнало лекторката в лондонския Кралски колеж Клер Стийвс да се обърне към бедрата на близнаците.

Мускулната сила, особено в бедрата, където са някои от най-големите човешки мускули, се счита за показател за здравословно остаряване. Възрастни хора със сравнително силни крака са по-здрави от останалите. Те имат и по-високи умствени възможности, показват изследвания. По този повод доктор Стийвс и нейните колеги се обръщат към 162 здрави двойки близначки на средна възраст, някои еднояйчни, други не.

Учените търсели близнаци, които преди поне 10 години са си направили подробни изследвания на паметта, умствения капацитет и мозъка като цяло, както и имат данни за физическата форма, в която са се намирали по това време. Изследователите се фокусирали повече върху мускулите на близнаците, отколкото върху спортните им навици, тъй като премерването на силата им не е обективно. Участващите в изследването близначки били помолени да извършат същите тестове, като предишния път, за да се направи сравнителен анализ на резултатите.

Те открили, че от 324-те близначки, тези със здрави и силни крака за годините между двете изследвания са останали с „по-остър“ ум. Различията в умовете и мозъците ясно си проличали при близначките. Статистиката сочи, че всеки от „по-силните“ близнаци се справя с 18% по-добре с интелектуалните задачи, които им били поставени от учените.

Изследването не е направено, за да разбере как мускулите влияят на мозъка, но доктор Стийвс разкрива, че най-вероятно това се случва заради биохимикалите, които тялото отделя при физическо натоварване стигат до мозъка. Засега трябва да се направят още много изследвания, за да може да се направят категорични заключения от наученото дотук, но Стийвс е сигурна в едно – здравият ум и здравото тяло са в неразривна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *