Учим Куба да строи пречиствателни станции

Българска компания ще учи кубинските експерти как се изграждат пречистватeлни станции.

Родните специалисти ще участват със собствен щанд на международния панаир FIHAV в Хавана от 30 октомври до 7 ноември, съобщиха пред „Новинар“ от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Още десет други български фирми от различни сектори също ще заминат за карибската държава, за да договарят сътрудничество. Сред тях са производител на касови апарати, млекопреработвател, както и други представители от леката промишленост.

Компаниите ще имат възможността да проведат бизнес срещи на място и да посетят експото FIHAV, което е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

През първото шестмесечие на 2015 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава близо 3 пъти спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1,47 млн. долара.

Реализираният български износ се увеличава с 125,58% до 0,97 млн. долара. Инсектицидите заемат водеща позиция в експортната листа, като техният дял се равнява на 78,09% от общия ни износ.

Следващите позиции в износа ни за Куба включват крафтхартии и крафткартони, хранителни продукти, апарати за обработка на каучук, бебешки пелени и др.

Перспективни сектори и продукти, в които би могъл да бъде осъществен български износ, според експертите са фармацията, електрониката и др.

През ноември пък български винопроизводители ще имат възможност да представят продуктите си в Шанхай и Гуанджоу.

Търговската им мисия също се организира от Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия. Български фирми вече са пробили на азиатския пазар, като изнасят за Китай основно червени вина.

Най-добрите ни IT експерти пък ще заминат за Турция на 18 ноември. Там те ще могат да се срещнат с техни колеги на международното изложение Webit, където ще могат да договорят партньорство.

От агенцията съобщиха още, че вече ще има специална електронна система, чрез която да се кандидатства за участие в изложенията и търговските мисии. Освен това малките и средните фирми у нас ще бъдат вкарани в електронен регистър.

Ползването на електронните административни услуги е напълно безплатно, необходимо е само да се направи регистрация на съответното предприятие. Платформата ще бъде представена днес от експерти на агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *