Фед: Пазарните очаквания за едва две повишения на лихвите през тази година са „прекалено ниски“

Вицепрезидентът на Федералния Резерв – Стенли Фишер предполага, че Централната банка на САЩ може да повиши основните американски лихви на четири пъти през настоящата година.

Очакванията на финансовите пазари, че Фед ще вдигне едва на два пъти лихвите през 2016-а година изглеждат прекалено ниски, посочи той в интервю за телевизия CNBC. Според него последните прогнози на американските централни банкери за възможно четирикратно вдигане на лихвите ставки тази година приблизително съвпадат и с неговата оценка.

Фишер обаче добави, че политиката на затягане на лихвите в страната не е на автопилот и ще зависи от постъпващите данни и от редица странични фактори и събития.

В същото време вицепрезидентът на Фед отбеляза, че има известно повишаване на несигурността в глобален план, дължащо се отчасти на Северна Корея (визирайки проведените днес ядрени тестове с водородна бомба) и на Китай (сигналите за продължаващо забавяне на китайския икономически растеж), допълвайки, че е трудно да се определи, доколко съществени са развитията във втората по сила световна икономика. В тази връзка той подчерта, че Фед ще реагира на постъпващите събития.

Неговите коментари са факт, след като на последното си заседание през декември Федералният резерв вдигана основната си лихвена ставка за пръв път от близо десетилетие. На същото заседание бяха представени и последни прогнози на отделните американски централни банкери за бъдещата посока на движение на лихвите в страната, като техните осреднени очаквания бяха за четирикратно вдигане на федералната фондова лихва до края на 2016-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *