ФЕД трябва внимателно да изтегля програмата за парично стимулиране

Развиващите се страни трябва да се възползват от прозореца от 2-3 месеца, открит с отлагането на излизането на САЩ от програмата за парично стимулиране на икономиката, за да проведат необходимите икономически реформи. Това заяви президентът на Световната банка Джим Йон-Ким преди началото на годишните срещи на ръководните органи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Ръководителят на СБ припомни, че никога по-рано не е имало толкова широко използване на нетрадиционни стимули и съответно не е правено и изтегляне на подобни програми. Това означава, че се движим в неизследвана територия, отбеляза той.

Най-важно за американските власти, които се готвят да завършат програмата за количествено облекчаване, според Джим Йон-Ким е навреме да съобщят намеренията си.

Перспективата за изтегляне на американската програма създаде допълнителни усложнения за страните с икономика в преход и с възникващи пазари, но това не бива да им служи като поредното оправдание за отлагане на реформите, предупреди президентът на СБ.

На въпрос за възможните последици от бюджетната криза в САЩ Джим Йон-Ким отговори, че те ще бъдат крайно тежки, но посочи, че не може да предложи нищо друго освен надежда в благоразумието на американските политици.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова към предпазливост Федералният резерв при излизането от хлабавата парична политика.

В определен момент ФЕД ще започне да свива покупките на облигации, каза Лагард, изразявайки увереност, че това ще бъде направено с голяма предпазливост.

Паричната политика на САЩ е сред основните теми в дневния ред на срещите на МВФ и СБ.

Световната икономика се възстановява бавно и небалансирано, отбеляза Лагард, цитирана от Associated Press.

Ръководителката на МВФ предупреди, че неуспех в повишаването на лимита за държавния дълг на САЩ заради политическа безизходица сериозно ще навреди на американската и на световната икономика.

Европа пък трябва да почисти банките си и да продължи със създаването на банковия съюз, отбеляза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *