Фискалният резерв на страната е 5,9 милиарда лева

Фискалният резерв на България към 31 март е 5,9 млрд. лв., като 5,1 млрд. лв. са депозити на фискалния резерв в БНБ и банки. Останалите 0,8 млрд. лв. са вземания от фондовете на Европейския съюз за аванси, сертифицирани разходи и др., съобщиха от Министерството на финансите.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа към края на периода януари-март т. г. е отрицателно в размер на 874 млн. лв. То се формира от дефицит по националния бюджет в рамките на 624,9 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 249,1 млн. лева.

В сравнение със същия период на миналата година, дефицитът по консолидираната фискална програма номинално нараства със 76,2 млн. лв., предимно заради по-високите разходи по европейските програми и фондове и на база ефекта от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г
Приходите и помощите, постъпили по консолидираната фискална програма към месец март са 6,58 млрд. лв., или над 21 на сто от годишните разчети. Приходите са се увеличили с над 417 млн. лв., в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Сумите от данъчни постъпления, в това число и приходите от одигурителни вноски, към края на март саблизо 5,2 млрд. лв., от преки данъци – 1,08 млрд. лв., а от налози върху имущество и други данъци – 218 млн. лв.

Постъпленията от социални и здравни осигуровки са 1,4 милиарда лева – със 77,2 млн. повече от първото тримесечие на 2013 г.
От косвени данъци към края на март т. г. в хазната са постъпили 2,51 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *