Хипермаркети никнат като гъби

Големите вериги връщат некачествени стоки

Търговци се подсигуряват с дългосрочни договори с производители заради ЕС

Колкото повече, толкова повече. Това би казал симпатичният Мечо Пух, ако знае как у нас като гъби след дъжд никнат хипермаркети и търговски центрове. Бившите квартални супери и бакалии са в историята. А големи вериги като МЕТРО, „Билла“, „Фантастико“, CBA и „Хит“ завладяват територии. В последно време в битката се включиха и гиганти като „Кауфланд“ и „Карфур“. А който не може да издържи – си тръгва. Като например турската верига „Рамстор“.

Все повече хора предпочитат да пазаруват в хипермаркетите, защото те събират всичко под един покрив

ФОТО БОБИ ЦАНКОВЕдин от първите големи български супермаркети, направен по западен модел, е „Фантастико“. Търговската верига е основана през 1991 година. Засега има магазини само в София, но скоро се очаква да се разрасне и в други градове. „Супермаркетите внесоха модерната търговия. Това означава, че

–––––––––––––––––––––––––––

клиентът е повече ухажван

–––––––––––––––––––––––––––

Хората също се научиха да пазаруват модерно“, коментира Владимир Николов, директор координация на търговията във „Фантастико“.

„Целта ни е да се насочим към удобните места за пазаруване на купувачите“, казва изпълнителният директор на варненската верига маркети „Пикадили“ Стефан Косев, която преди месец откри два магазина в столицата. Друга популярна верига е CBA. Само за 3 години тя направи 160 търговски обекта в над 40 града в страната. Ежедневно през магазините на фирмата преминават над 150 хил. клиенти, коментира Томаш Будаи, маркетинг мениджър в CBA.

Предимно български стоки ще предлага френската верига „Карфур“, която ще отвори първия си магазин у нас през миналата седмица. Веригата е търговец №1 в Европа и на второ място в света. У нас инвестира над 80 млн.евро. Французите ще изградят 20 000 кв. метра супермаркет и още 70 000 търговски център до 2008 г. В тях ще работят над 2300 българи. „Бизнес климатът в България е много благоприятен за подобен род проекти, още повече сега, когато очакваме и присъединяването на страната към Европейския съюз. В Централна Европа например има насищане с търговски и хранителни вериги. Нашите филиали обаче работят на печалба, като резултатите им се подобряват всяка година“, каза Емил Стефанов, изпълнителен директор на „Билла“ за България. На 20 юли компанията откри поредния си магазин в София. Той е 7-и за столицата и 20-и за страната. До края на годината ще открием още няколко филиала. След 5 години броят на магазините „Билла“ у нас ще достигне около 60″, коментира Стефанов. Той обясни, че напливът на търговски вериги у нас не го безпокои. „Поне в близките 5 години развитието на конкуренцията в страната ще остане на по-ниско ниво, отколкото в държавите от Централна Европа“, прогнозира мениджърът. До момента размерът на направените инвестиции на „Билла“ в България са 90 млн. евро. До 2010 г. ще бъдат вложени още 120 млн. евро. Разкрити са над 2300 нови работни места.

Според шефове на фирми българският пазар все още се развива и е нормално да се появяват нови и нови компании. Ясно е, че конкуренцията се отразява най-добре на клиента. Тя означава

по-ниски цени и по-добро качество

Под един покрив са събрани всички онези неща, от които заетият човек има нужда. Освен хранителните и нехранителните стоки големите вериги предлагат и редица услуги, бърза кухня и дори аптеки. Поставени в условия на високо конкурентна среда, малките квартални магазини също работят в посока на подобряване на качеството. Те ще оцелеят само ако открият формулата за успех. Хипермаркетите у нас дърпат и развитието на производството. Там качеството се гарантира, защото може да се проследи произходът на стоките и пътят, по който минава, за да стигне на трапезата на българина. „Често се налага да връщаме стоки, защото не отговарят на нашите критерии за качество или да прекратяваме договори с производители, защото не могат да ни осигурят необходимите количества“, коментират от търговските вериги. От друга страна, за големите компании е добре да се подсигурят с дългосрочни договори с производители, които са се доказали с качествени стоки. Защо догодина пазарът ще се отвори и най-доброто ще замине за богатите страни от ЕС. Така на практика само големите вериги ще могат да осигурят добри български стоки за нашенеца.

Ивайло Велков

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *