Христо Бисеров извади и СРС-та срещу Борисов

Битката между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу ДПС и БСП за случая със Сретен Йосич продължава с нови разкрития. Председателят на временната анкетна комисия за случая „Йосич“ – Христо Бисеров от ДПС, втвърди още тона. С уговорката, че си е направил сметката и не нарушава Закона за класифицираната информация, Бисеров разказа в парламента, че в делото „Цвете“ (водено през 2002 г. от НСБОП за Йосич) имало запис на виден силов бос, който вече е покойник.

Думите му, записани ден преди ареста на Сретен Йосич били „Бойко взе парите“.
„Не знаем кой е Бойко, какви са тези пари, но думите са казани ден преди арестуването на Сретен Йосич“, добави Бисеров. Предполага се, че въпросният силов бос е Милчо Бонев-Бай Миле. Бисеров обаче не назова името му, нито посочи с кого в воден този разговор.
Според депутата от ДПС, Бойко Борисов нямал участие в акцията по залавянето на Сретен Йосич, защото тя се водела от НСБОП. Бисеров обаче не уточни каква може да е тогава връзката на лидера на ГЕРБ със СРС-то.

„Временната кореспонденция с холандския посланик също е в НСБОП. Вероятно са имали причина да работят по този начин. В същото време лично холандският премиер е следил работата на холандската полиция“, обясни Бисеров. По думите му съпричастността на Бойко Борисов по случая се изразявала в писмо до тогавашния министър на правосъдието Антон Станков, в което той предупредил, че се готви атентат срещу Йосич. Писмото обаче било изпратено след задържането и екстрадирането на сърбина в Холандия.

Народният представител от ДПС заподозря и трайна политическа закрила над Сретен Йосич в България. Данните в документите на родните служби показвали, че информация за Йосич има само след задържането му. Според Бисеров обаче Йосич бил особено активен в България дълги години преди ареста му, като депутатът посочи периода на управление на кабинета на Иван Костов – 1997-2001 г.

„Да не се окаже, че двама души, които се канят да управляват заедно България, преди време са управлявали заедно с подземния свят. По време на управлението на Иван Костов Йосич е живял необезпокоявано в столицата заедно със своето семейство и е ръководил своя бизнес, за който има основания да се предполага, че е незаконен“, добави Бисеров. Според него, прокуратурата трябвало незабавно да се заеме със случая, докато не е изтекла давността. Относно призоваването на Бойко Борисов в съда в Белград за делото срещу Йосич, Бисеров обясни, че това не било компромат, а информация. Пред журналисти, депутатът дори я подсили с уточнението, че за лидера на ГЕРБ имало и назначен преводач, а датата на явяването била 26 октомври.
Не била изключена и очна ставка Борисов-Йосич, а ако столичният кмет не се явял на делото, можело да се наложи и принудителното му довеждане.

Тези твърдения на Бисеров бяха отхвърлени от Борисов в четвъртък, когато той обясни, че няма получена призовка, а през Белград не минавал и със самолет.

Пред телевизия Re:TV обаче говорителката на Окръжния съд в Белград Ивана Рамич потвърди, че съдебният състав, който се занимава с процеса срещу Сретен Йосич, е решил да призове в Белград като свидетел кмета на София Бойко Борисов. Призовката ще бъде изпратена по дипломатически път, но Рамич не се ангажира с конкретни срокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *