Цената на „Южен поток“ в България се оказа търговска тайна

Газопроводът „Южен поток“ ще бъде изграден на българска територия от „Стройтрансгаз консорциум“. Това съобщиха вчера от проектната компания „Южен поток България“. Строителството на сухоземния участък през страната ни се очаква да започне до края на годината.

Водеща в консорциума е руската компания „Стройтрансгаз“, чийто мажоритарен собственик Генадий Тимченко се смята за приятел на руския президент Владимир Путин. Заради кризата в Украйна Тимченко попадна в черния списък на САЩ за санкции спрямо близки до Кремъл лица.

От българска страна в консорциума влизат пет компании, които участват в повечето от големите строителни поръчки у нас, обединени в акционерното дружество „Газпроект Юг“. Това са „Промишлено строителство холдинг“, зад който стоят фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски, „Техноекспортстрой“, „Главболгарстрой“, „Понсстройинженеринг“ и „ПСТ Холдинг“. Част от тези компании в последно време имат сериозни финансови затруднения.

Цената на строителството на газопровода през България обаче не бе обявена. По думите на изпълнителния директор на „Южен поток България“ Игор Йолкин тя щяла да е по-ниска от обявяваните преди месеци 3.5 млрд. евро. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите той отклони отговора и каза само, че „стойността е достатъчна газопроводът да бъде изграден“ и „той струва толкова, колкото трябва да струва“. В крайна сметка той заяви, че цената е въпрос на търговска тайна.

Цената на газа за България, който ще се доставя по „Южен поток“, ще бъде по-ниска в сравнение с тази, на която ще се предлага синьото гориво на останалите държави по трасето, обещаха от компанията. По думите на Йолкин причината е, че България е първата страна, през която минава тръбата. Именно българската отсечка се смята за най-сложната и скъпа част на проекта в сухоземната му част. Общата дължина на тръбите през наша територия е 541 км.

За да участва в проекта, България ще вземе заем от „Газпром“ с лихва от 4.25%, като се очаква газопроводът да се изплати 22 г. след започването на работата му. „Очаква се заемът да има гратисен период до 2019 г.“, обясни шефът на енергийния холдинг Иван Йончев.

СИТО

Консорциумът „Стройтрансгаз“ е избран сред общо 11 участника, които се включиха в конкурса за пълен инженеринг, обявен в края на миналата година. Сред участниците имало компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония. Едно от основните изисквания, на които част от тях не са отговорили, е газопроводът да не бъде разделян на участъци, а да бъде изграден от един строител от началото до края.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *