Цените на имотите в България вече не отбелязват ръст

С ръст от 3,3% на цените на жилищните имоти за 12-месечния период до края на първото тримесечие на 2009 България вече не се нарежда в челните места в индекса за цените на жилищата на британската консултантска компания Knight Frank за първото тримесечие. Страната ни пада до 9-то място в общата класация по изменение на годишна база, след като по същото време миналата година беше втора по поскъпване в глобален аспект.
На тримесечна база ситуацията изглежда още по-затруднена, като за България се регистрира спад на цените от 1,2% през първото тримесечие спрямо предходното, с което страната пада на 22-ро място от 3-то за същия период година по-рано.
Като цяло жилищните пазари от цял свят продължават да изпитват затруднения на фона на икономическа стагнация или спад или нарастваща безработица, коментират от компанията.
Израел е страната с най-добри резултати за 12-месечния период до края на първото тримесечие, като отчита ръст от 10,9%, следван от Чехия с повишение от 9,9%.Най-зле представилите се пазари са Дубай и Сингапур, които регистрират понижения на средните цени на жилищните имоти от съответно 32% и 23%.
На тримесечна база най-драстични понижения на цените отново се наблюдават в Дубай (-40%) и Сингапур (-16,2%). Най-добри резултати се регистрират на остров Джърси с 5,6% ръст на цените и Финландия с повишение от 4%.
От източниците, които се използват за съставяне на индекса, 14 (което се равнява на 30% от общия индекс) не са отчели данни за първото тримесечие към датата на съставяне на доклада.
Икономическите перспективи в краткосрочен план предполагат, че жилищните пазари по света вероятно ще продължат да понасят негативно влияние през останалата част на 2009 г., прогнозират от компанията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *