Цените на Интернет в ЕС се различават до 14 пъти

Скоростта и възможностите за избор на широколентов достъп са въпрос на географска лотария за 400-те милиона потребители на интернет в Европа, сочат данните от четири проучвания, които публикува днес Европейският съюз, пише TechNews.bg.

На пазарите на широколентов достъп до интернет няма единен модел, който да е общ и съгласуван за целия ЕС. Потребителите освен това са объркани от предоставяната от операторите разнопосочна информация, което ограничава възможността да изберат най-изгодната оферта.

Дори след като се отчете покупателната способност, в отделните държави членки цените на най-разпространения широколентов достъп се различават до четири пъти. 66% от хората не знаят каква е скоростта на интернет, за която са абонирани. Потребителите получават средно само 75% от скоростта на широколентовия достъп, за който са абонирани, са други изводи от проучването.

Реформите в сектора на далекосъобщенията, проведени от Европейския съюз на няколко вълни, помогнаха за промяната в начина на предоставяне на тези услуги. При все това секторът като цяло все още функционира като съвкупност от 28 национални пазари. Както потребителите, така и операторите се сблъскват с различия в цените и правилата.

Следващата седмица в Европейския парламент ще се гласува предложението на Комисията, насочено към изграждането на един „Свързан континент“, благодарение на което тези проблеми ще намерят своето решение и ще бъдат осигурени по-голяма прозрачност, повече права и по-качествени услуги за потребителите, обещава Европейската комисия.

„Единен пазар на интернет все още не съществува и това трябва да се промени. Няма никаква основателна причина за еднакъв достъп до интернет в Европа един потребител да плаща четири пъти повече от друг“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Публикуваното днес проучване показва, че в офертите в категорията стационарен широколентов достъп със скорост 12-30 мегабита в секунда – за която са абонирани голяма част от европейците – разликите в цените между отделните държави в ЕС достигат до 400%. Цените започват от 10-46 евро на месец – в зависимост от това, къде живее потребителят – и достигат до 140 евро на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *