Банкер от Фед очаква вдигане на лихвите през втората половина на 2015 г.

Най-вероятно Федералният резерв на САЩ ще повиши за пръвпъткраткосрочните лихвени проценти през втората половина на 2015 г. На това мнение е президентът на подразделението на Фед в Атланта Денис Локхарт, пише MarketWatch. Според него покачването на лихвите ще стане по-късно от шестмесечния период след края на облигационната програма, за койтозагатна председателят на централната банка Джанет Йелънминалата седмица.

„Шестте месеца наистина са минимумът, не максимумът“, уточнява Локхарт, цитиран от Ройтерс.

„За Федералния резерв е трудно да направлява очакванията на пазарите за бъдещата посока на лихвените проценти, особено когато трябва да убедиш инвеститорите, че няма да действаш по начин, по който си действал в миналото“, каза от своя страна президентът на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър.

„Да управляваш очакванията е предизвикателство, защото централната банка не дава ясен знак как ще действа при нормални условия“, каза Плосър по време на лекция в Университета в Ню Йорк, цитиран от MarketWatch. „Как политиците могат убедително да заявяват, че ще се отклонят от нещо, с което те никога не са се ангажирали?“

От известно време Чарлз Плосър призовава централната банка да създаде правила за политиката си или до голяма степен да действа по предвидим начин.

Според него има няколко предимства, включително постигане на предвидимост на очакванията за политиката и повишаване на прозрачността и отчетността.

Миналата седмица пъкпрезидентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че бележките на Йелън за шестте месеца са билив унисон с очакванията на частния сектор.

„До края на тази година безработицата в САЩ ще падне под 6%“, категоричен е Джеймс Булард, цитиран от Ройтерс. Според него „много добра година“ очаква американската икономика въпреки последните незадоволителни данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *