Чакаме 9 млн.туристи през 2020 г.

Очаква се през 2020 г. туристите, избрали България за своите пътешествия, да достигнат 9 млн.души. Затова трябва да се помисли за ресурс, който да поеме като работна ръка този увеличен поток от хора. Това каза зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботевпред БНТ.

По думите това е една от причините, поради които дуалната система на обучение трябва да бъде обвързана с хотелиерския бизнес, смята той.

„Тогава, когато имаме толкова динамично увеличаване на този отрасъл и толкова динамичен поток на туристи, няма как изведнъж да внесем от друга страна няколко десетки хиляди работници, трябва да направим необходимото да обучаваме нашите деца“, коментира Ботев.

Зам.-министърът допълни, че това е въпрос на диалог с бранша и много ясно премисляне на проблемите.

Много от българските хотелиери са в паника, защото нямат достатъчно персонал за тазгодишния летен сезон. Работната ръка не достига, защото масово българите заминават да се трудят в Германия и Англия. „Положението е сериозно, има хотели, които дори може да не отворят“, алармира вчера Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг, цитиран от „Трус”.

Готвачите в чужбина вземат по 2 000 евро, а тук месечната им заплата е 2 000 лева. Пиколото в наш хотел получава 700 лева, а навън 700 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *