Част от майчинството и за бащите

Бащите ще могат да ползват 15-дневен отпуск при раждане на детето им, а ще могат да ползват и част от отпуска за майчинство, реши правителството. Министерският съвет прие промени в няколко нормативни акта, за да могат те да бъдат в съответствие с Кодекса на труда.

Правителството предлага платеният отпуск при бременност и раждане да бъде удължен от 315 на 410 дни. Бащата ще може да ползва отпуск за гледане на дете по писмено заявление до предприятието, където работи той. Освен това бащата ще трябва да представи и копие от акта за граждански брак или декларация за припознаване на детето, както и документ от лечебното заведение за изписване на детето.

Предприятието няма да може да откаже ползването на този отпуск от бащата, предвиждат промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. За да може бащата да ползва отпуск за гледане на дете след шестия му месец, трябва писмено заявление,акт за раждане на детето и декларация, че майката е съгласна.

Изменения в наредбата предвиждат и всички възпитатели, педагози и специални педагози да ползват 36 работни дни отпуск. 30 работни дни ще бъде отпускът за директорите и управителите на детските социални домове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *