Чобанов: Чрез Бюджет 2014 ще се подобри качеството на публичните услуги

Подобряването на публичните услуги и увеличаване на ефективността на публичните разходи са сред основните приоритети сред заложеното в Бюджет 2014 г. Те се допълват от предложенията в данъчното законодателство за намаляване на административната тежест и за подобряване на функционирането на единната сметка. Това заявява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за вестник „Стандарт“. „Не трябва да разглеждаме бюджета само като инструмент за по-висок икономически растеж, а цялостното отношение, което има правителството чрез своята програма“, подчертава Петър Чобанов и допълва, че чрез осигуряване на по-добра среда ще стимулира бизнеса отново да започне да мисли за инвестиции.

С философията на Бюджет 2014 се прекратява досегашната практика всяка година да се дава допълнителен ресурс на всяко ведомство, без да е ясен резултатът от разпределението му. Затова решихме да намалим т.нар. административни бюджети на министерствата, но да оставим възможност те да могат на състезателен принцип от тези заделени средства да бюджетират проекти с ориентация към конкретни резултати, заявява Чобанов.

Той изтъква и най-важните допълнителни средства, заложени в проектобюджета за следващата година, които са 100 млн. лв. за образование и 500 млн. лв. за националната публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. По тази програма на конкурентен принцип ведомства и общини ще могат да кандидатстват с проекти по обявена апликационна форма. Идеята е проектите и програмите да са насочени към икономически растеж, заетост, конкурентоспособност на икономиката и намаляване на регионалните диспропорции.

По думите на Чобанов ролята на Българската банка за развитие (ББР) за стимулиране на икономическия растеж ще бъде в посока стимулиране на малкия и среден бизнес. Финансовият министър отбелязва, че банката разполага с достатъчен ресурс, но се водят преговори и с Европейската инвестиционна банка да нова схема, която отново да бъде насочена към финансиране на МСП. Таванът на този ресурс ще бъде 300 млн. лв. и ако бъде използван оптимално, ще допринесе за ускоряване на икономическия растеж и ще раздвижи кредитирането в страната, убеден е министърът. Предстои да бъде приета и нова стратегия на банката.

Значителното намаляване на очакваните неданъчни приходи в Бюджет 2014 според Петър Чобанов се дължи на това, че през тази година имаше еднократни ефекти, които няма да се повторят през следващата. Променя се и политиката към държавните предприятия, която е много важна за тяхното финансово състояние, а именно – намаляване на процента на дивидента, който се събира от държавните предприятия от 80% за тази година на 70% за следващата с тенденция този процент да бъде сведен до 50% през следващите години, както беше преди няколко години. Финансовото състояние на държавните предприятия се е влошило, нараснала е задлъжнялостта им и е намаляла възможността да провеждат адекватна инвестиционна програма. Трябва да се вземат мерки в това отношение, категоричен е министърът.

В края на 2014 г. държавният дълг се очаква да бъде 18 млрд. лв., т.е. да нарасне с 3,4 млрд. лв., като веднага след това, през януари 2015 г., ще бъдат изплатени емисия глобални облигации, което ще доведе до намаляването му с 1,7 млрд. лв., отбелязва финансовият министър. Новоемитираният през 2014 г. дълг, който ще падежира през следващите години, ще бъде в размер на 4,4 млрд. лева. Министърът го разделя на няколко категории според това за какво е необходим. Първата категория са тези 1,7 млрд. лв., които ще се използват за погасяване на дълга през 2015 година. За погасяване на падежиращ дълг през 2014 г. ще се използват 1,3 млрд. лв. и останалите 1,4 млрд. лв. ще се използват за финансиране на бюджетния дефицит и увеличаване на фискалния резерв, разясни той. Планира се активно участие на международните финансови пазари през следващата година, правят се пазарни проучвания за възможността и периодът, през който ще бъде емитиран дълг, както и за неговият размер, но финансовите пазари са доста динамични в последните годи, заяви още Чобанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *