Швейцария ограничава достъпа на европейски работници до трудовия си пазар

Заради устойчиво повишаващата се безработица швейцарското правителство обмисля да ограничи достъпа на работници от страните членки на Европейския съюз до пазара на труда в алпийската република, пише EUobserver.
Според двустранното споразумение с ЕС, Швейцария има правото да наложи ограничения за 15-те стари членки на еврообщността, както и на Кипър и Малта, ако безработицата в страната достигне 10 процента за година, сравнено със средното равнище отпредходния тригодишен период.
От Бернтака и не пристъпиха към либерализация на трудовия си пазар за работници от страните, които се присъединиха след 2004 година.
Статистиката, публикувана в петък от държавния секретариат по икономическите въпроси, показа, че безработицата през април се е повишила до 3-годишен връх и вече достига 3,5%.
Към моментаБерн не прилага никакви рестрикции по отношение броя на работниците от 15-те стари членки на ЕС, които имат желание да работят в страната.
Правителството ще обсъжда мярката в сряда, съобщават местни медии. Ако тя бъде приета, Швейцария ще приема толкова работници, колкото еосредненият брой на емигрантите за предходната година плюс 5% за период от максимум 2 години.
Швейцария е предпочитана „работна“ дестинация за граждани от Португалия и Германия, чиито експортно ориентирани икономики пострадаха сериозно заради кризата.
Въпреки тревожната тенденция в Швейцария, повечето европейски страни могат само да мечтаят да имат такава безработица в условията на криза. Според прогнозите, безработицата в 27-те членки на ЕС ще достигне 9,4% до края на годината и близо 11% през 2010 година. За 16-те държави от еврозоната предвижданията са още по-лоши.
Най-висока е безработицата в Испания – очаква се тази година без препитание на Иберийския полуостров да остане 17,3 на сто от работната сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *