Шеф на закъсала банка: не повече от половин милион годишно!

Ирландското правителство фиксира на 500 хил. евро максималния размер на годишното възнаграждение, което може да получават директорите на подпомаганите от държавата банки в страната заради финансовата криза. Това съобщиха от финансовото министерство в Ирландия, предаде AP.
Експерт, натоварен със задачата да проучи въпроса, е дал мнение, че директорите на четирите най-големи ирландски банки – Allied Irish, Bank of Ireland, Anglo Irish и Irish Life & Permanent, трябва да продължат да взимат досегашните си възнаграждения, които са доста повече от 500 хил. евро на година. Правителството обаче не се съобрази с това мнение.
Предстои засегнатите финансови институции да обявят дали ще се съобразят с решението.
Ирландската държава национализира специализираната в кредитиране на малки фирми Anglo Irish и се ангажира да поеме дял от 25% в капитала на двете най-големи банки – Allied Irish и Bank of Ireland – срещу обща сума от 3,5 млрд. евро.
Тези три банки и четири други (Irish Life & Permanent, EBS, Irish Nationwide и Postbank) се ползват от програма за финансово подпомагане от държавата, която гарантира всички техни депозити и междубанкови заеми.
Максимално допустимата граница за годишната заплата на ръководството на EBS е определена на 360 хил. евро, а за шефовете в Irish Nationwide и Postbank сумата е 230 хил. евро.
В САЩ президентът Барак Обама фиксира миналата седмица на 500 хил. долара максималния размер на годишните заплати, които ще получават директорите на подпомаганите от държавата финансови институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *