Щатските борси не се трогнаха от колебливите данни за пазара на труда

Щатските фондови пазари се колебаеха между ръстове и спадове, затваряйки последната сесия за седмицата с минимални отклонения. Петъчната търговия мина под знака напротиворечивите данни за пазара труда в САЩи номинация на Барак Обама занов заместник-председател на Федералния резерв.

Индексът на сините чиповеDow Jones Industrial Averageизгуби0,07% до 16 433,84 пункта.Широкият бенчмаркS&P 500добави0,23% до 1 842,40 пункта, докато технологично ориентираниятNasdaq Compositeнарасна с0,44% до 4 174,67пункта.

Американското министерство на труда съобщи, че безработицата неочаквано е отстъпила до 6,7% през декември – най-ниско равнище от октомври 2008 г. Въпреки това през последния месец на годината са били създадени едва 74 000 нови работни места в първата по големина икономика в света.

Броят на новосъздадените работни места в страната през декември е по-малък дори и от най-песимистичната прогноза в предварителната анкета наBloomberg.Темпът на растеж енай-бавният от януари 2011 г. Месец по-рано, през ноември бяха създадени 241 000 нови работни места.

Експерти отчитат, че слабият темп на наемане на нови служители може да бъде обяснен с два фактора. От една страна стои лошото дори и за зимния сезон време в страната, а от друга – бизнесът изчаква да види какви ефекти ще има свиването на количествените улеснения от страна на Фед.

„Това не е първият път, когато ставаме свидетели на разминаване между докладите на ADP и Министерството на труда“, отбеляза Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout. „Данните от тази сутринвеченакараха някои хора да заговорят за спиране на свиването на стимулите“, добави още той.

Новини за пазарните участници имаше и около американската централна банка. Президентът на САЩБарак Обама номинира за поста заместник-председател на Съвета на гуверньорите на Фед Стенли Фишер.

Икономистът е добре познато в публичното пространство име. За последно Фишер заемаше поста гуверньор на Централната банка на Израел в периода 2005-2013 г. Според Белия дом чрез действията си той успешно е превел израелската икономика през световната финансова криза“.

По-рано тази седмицаофициално бе утвърден и новия ръководител на Фед. Досегашният заместник на Бен Бернанке – Джанет Йелън, ще заеме поста от 1 февруари.

Ръководителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че банката едва ли ще реагира на доклада за новите работни места през декември. По думите му институцията ще продължи с плана си за поетапно ограничение на покупките на облигации в рамките на следващите месеци.

Книжата наTargetпоевтиняха с 1,32%, след като търговецът на дребно публикува по-слаби от прогнозираното данни за продажбите през четвъртото тримесечие.

Капитализацията наAlcoaспадна рязко с 5,12%, след катопроизводителят на алуминий също отчете загуба от 2,34 млрд. долара за тримесечието.

Търговецът на дребноGapдобави 1,39%. Дружеството повиши очакваната си годишна печалба с оглед на добрите перспективи при управлението на новото ръководство.

Американският долар изгуби позиции спрямо конкурентните валути, а доходността по 10-годишните държавни облигации падна с 10 базисни пункта до 2,866%.

Въпреки не особено благоприятните данни за икономиката на САЩ фючърсите върху петрола поскъпнаха с 1,11% до 92,68долара за барел. Цената на златото също се покачи – с 1,37% до 1 246,30 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с 2,29% до 20,133 долара троуйнция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *