Ще разсрочват сметките за ток

Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на правителството в сряда. Тя се разбрала за разсрочването с шефовете на ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и ЕВН.

Заради студовете се очакват по-високи суми във фактурите. Петкова каза, че потреблението на домакинствата се е увеличило с 12% в сравнение със същия период на предишната година, но по-детайлни данни се очаквали от енергото.

В населени места, до които е нямало достъп при големите снегове, отчитането на електромерите се е забавило. Министърката е била информирана от „Енерго-Про“ и ЕВН, че има такива случаи при тях.

От „Енерго-Про“ първи съобщиха, че клиентите им могат да разсрочат декемврийската си фактура. Клиентът трябва да подаде искане, а специалистите на дружеството ще му предложат индивидуална схема за разсрочване. Средната сметка за декември 2016 г. на домакинствата в Североизточна България е 45 лв. и е с 10% по-висока в сравнение с декември 2015 г.

От ЕВН съобщиха, че няма на начисляват лихви при просрочване. Тази мярка е заради високото потребление на клиентите през декември 2016 г., то е довело до 19,4% по-висока средна сметка спрямо година по-рано.

Министър Петкова заяви още, че екипи на министерството на енергетиката и КЕВР започват проверки на произволно избрани сметки за ток, информира в.24часа. „Всички ние трябва да сме уверени, че това, което българските потребители ще платят, е реално потребено и отчетено“, каза тя.

Ще бъде инспектирана и изправността на техническите съоръжения на територията на трите енергийни дружества.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *