Японският премиер:Японската икономика не е стигнала дъното

Японският премиер Таро Асо съобщи, че „не вижда дъното“ на рецесията, през която преминава втората икономика в света, която пострада силно заради спада на износа си, предаде АФП.
„Икономиката бързо се влошава“, заяви Асо пред парламентарна комисия. „Ние не виждаме дъното. Ясно е, че икономиката е в трудно положение“, заяви той, цитиран от Дарик.
Според предварителните данни, публикувани на 16 февруари брутният вътрешен продукт на Япония е намалял с 3,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо предишното тримесечие и с 12,7 % на годишна основа, което е най-голямото свиване на японската икономика от 1974 г. През същото тримесечие инвестициите на предприятията в Япония се сринаха с рекордните 17,3% на годишна основа, а текущите им приходи намаляха с 64,1 на сто, най-големият спад от 35 години, показват новите данни, публикувани от министерството на финансите. Японските компании са станали жертва на рязкото намаляване на търсенето най-вече на електроника и на автомобили в САЩ, Европа и Китай.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *