Toyota вече е компания номер две на американския автомобилен пазар

Японският автомобилен гигант Toyota изпревари Ford Motor Company по продажби на американския пазар, предаде AFP. По този начин Toyota се превърна в компания номер две на пазара в САЩ след General Motors, а Ford не е на някое от първите две места за първи път от 1931 година.

Успехът на японската компания дойде, след като и трите най-големи американски компании – General Motors, Ford и Chrysler, затвориха някои от заводите си предвид големите реформи, които протичат в управленските им структури. Влияние оказаха и намаляващите печалби на американските компании от бизнеса им с даване на коли под наем.

Продажбите на Toyota в САЩ са се покачили с 2.7% до 2620825 коли или 16.2% от американския пазар през 2007 година. За сравнение продажбите на Ford са паднали с 11.9% до 2572599 коли или 14.8% от пазара в САЩ. На първо място все още е General Motors, която държи 23.5% от американския пазар с 3866620 продадени автомобила през миналата година, но отбеляза спад в продажбите си от 6.3%.

От Toyota вече съобщиха, че поради влошаващата се ситуация в американската икономика ръстът на продажбите през 2008 година ще бъде 1-2%. По-рано през миналата година специалистите на японската компания предвиждаха 3% растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *