Австрийци правят суперкола с 1000 к. с. в Крим

Австрийци от иновативната компания Milano automobile GmbH и руските предприемачи от обществената организация „Нова формация“ подписаха споразумение за разработката и производството на суперкола. Тя ще се казва Milano Red и ще притежава мощност от 1000 к.с.

Договорът е подписан на 16 май в Симферопол, а разработката ще се осъщестява в Крим, съобщава страницата на „Нова формация“ във Facebook. С дизайна и създаването на конструкцията ще се заеме конструкторското бюро „Цел“, а производството ще се осъществява в завода в Австрия.

Проектът е стартирал още през 2014 г., когато дизайнерът Дмитрий Лазарев създава концепцията за подобен автомобил. Той прави компютърни рендери на машината, която носи името Lada Raven.

Публикуваните тогава компютърни рисунки на колата привлекли вниманието на австрийския състезател и един от основателите на Milano Automobile Маркус Фукс. Автомобилът ще бъде разработен изцяло в Крим, включително дизайна и аеродинамиката, но ще се произвежда в Австрия.

По думите на Фукс, мощността на силовия агрегат на новия автомобил ще бъде около 1000 к.с. „Това няма да бъде кола за пистата, а за пътя – от сорта на Ferrari, Lamborghini, Porsche. Всеки желаещ ще може да си я поръча„, коментира Юрий Айрапетян от кримската организация на малкия и среден бизнес „Новая формация“, която е партньор в проекта. „Тестовете ще се провеждат в Австрия, но ще го изпробваме и по нашите пътища. Обещали са ни да пратят в Крим две бройки„, споделя Айрапетян.  Той  разкри, че в момента в Австрия се тества готов прототип на Milano Red. Австрийците са обещали да изпратят в Крим два напълно готови автомобила, които да бъдат изпробвани в местни условия.

Според досегашните прогнози първият автомобил ще бъде готов някъде в порядъка на следващите година и половина, най-много две години. Засега плановете на производителите не са особено амбициозни – първоначалните намерения предвиждат около 20 автомоблила годишно производство и достигане на обща програма от сто овтомобила. Впоследствие се предвижда гамата да бъде разширена с още един модел, но подробности за неговата характеристика все още няма.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *