АЕЦ „Козлодуй“ увеличава мощността си с 80 мегавата.

АЕЦ „Козлодуй“ изпълнява програма за поетапно увеличаване на мощността си до 104%. Във връзка с това Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) промени лицензията на шести блок, съобщи председателят на институцията Лъчезар Костов.

Атомната електроцентрала остана само с два 1000-мегаватови блока, след като миналото десетилетие първите четири бяха затворени под натиска на ЕС.

Сега АЕЦ „Козлодуй“ осигурява около 32% от националното потребление на електроенергия. Тези дни в периода на недостиг на генериращи мощности централата участва в баланса с 2049 мегавата вместо с проектните 2000.

Когато екипът на АЕЦ изпълни всички изисквания по програмата, пети и шести блок ще могат да работят общо с поне 80 мегавата допълнителна електрическа мощност. За целта започна и въвеждане на усъвършенствано ядрено гориво. През октомври АЯР разреши новите касети да бъдат заредени в реактора на шести блок.

Продължава прегледът на документацията за лицензиране на площадка за строеж на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, отбеляза Лъчезар Костов. За да бъде одобрена обаче, е необходима и влязла в сила положителна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Регулаторът е готов да поднови оценката за АЕЦ „Белене“

Националната електрическа компания (НЕК) не е внасяла в АЯР нови документи за АЕЦ „Белене“, уточни Костов. През 2012 г. бяхме в края на оценката на техническия проект, когато излезе решението за спиране. Готови сме да продължим работата, ако постъпи такова искане от собственика на проекта, допълни председателят на агенцията.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *