Акад. Благовест Сендов: Не трябва един да има 15 басейна, а друг няма вода за пиене

Присъствието в света на цифровите технологии се разви бързо през последните двадесет и няколко години. Само преди 10 години „присъствие“ там означаваше да имаш номер на мобилен телефон, имейл адрес, а може би и дори индивидуален сайт. Сега цифровото присъствие на хората се разглежда като цифрово общуване и преминаване през множество онлайн платформи и медии. Много хора вече имат повече от едно цифрово присъствие – Фейсбук страница, профил в Туитър и Линкедин, акаунт в Инстаграм и др.

Това бе един от основните акценти при учредяването на Международното висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“, което се състоя в Бачковската обител. Основателите подчертаха, че при разработването на проектната идея са оценени анализите и проучванията за потребността от висококвалифицирани специалисти в областта на информатиката и компютърните науки на територията на Република България и конкретно Южен централен район. Според д-р ик. Петър Нейчев, председател на настоятелството на висшето училище, информационните технологии днес ни дават блестяща възможност при осъществяването на реформи  да се информираме за проблемите и добрите практики по света и у нас. Ясно е, че светът се нуждае от сериозна промяна в съществуващото статукво в образованието на която и да е държава.  Или дефицитът на доверие в системата на образованието се очертава като основен проблем за всички.

Акад. Благовест Сендов, който е почетен председател на настоятелството,  изтъкна, че младите ще променят света. Според неговите думи ако преди половин век рисувахме бъдещето със заводски комини, бълващи дим, днес преработваме информацията, която ни залива непрекъснато. Образованието е нужно да се превърне в основно средство за преодоляване на неравенството,   което сега е най-големия проблем в света. Не може един да притежава 15 басейна в имението си, а друг да няма вода дори за пиене – заключи образно академикът, който има кариера и като дипломат…

В проекта на висшето училище, което има за цел не само изграждане на специалисти за бъдещето, но така също и достойни граждани и личности, са залегнали и „Десетте принципа ца промяната на света“, изповядвани от всепризнатия лидер Махатма Ганди. В своето поздравително слово Н.пр. П.Субхаш Наир, шарже д”Афер на посолството на Република Индия в България, изказа задоволство от ролята на фондация „Българо-индийски технологичен форум“, която е един доказан мост между Европа и Индия. После пожела на бъдещото висше училище успех както в мисията да образова младите хора, така и при тяхното изграждане като личности на света. Чрез него ще се засили също така трансферът на идеи и положителни практики между училището в Пловдив и Индийския институт за хардуерни технологии от технологичната столица Бангалор. Дипломатът от Индия се подписа като един от учредителите и настоятелите на МВУИЕЛ „Махатма Ганди“.

 

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “Акад. Благовест Сендов: Не трябва един да има 15 басейна, а друг няма вода за пиене

  • 28.10.2017 в 14:07
    Permalink

    Не е за вярване, но Благовест Сендов един от най-известните академици в България, става на 80 години на 8 февруари. Никой не може да му даде тази възраст бившият председател на парламента и посланик в Япония се държи и видимо младее

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *