Акцизът върху цигари пак скача рязко

Акцизът върху цигарите ще продължи да расте и през следващата година, но все още не е уточнено в новия вариант на акцизния скок кои класове от цигарите на пазара с колко ще се увеличат. Сега действащите налози, които бяха приети с миналите  промени в акцизите целяха и доводехо да по-чувствителен ръст на цената на по-луксозните марки цигари и по-малък при най-масово разпространените марки, тип „Народен“.

Предложения от финансовото министерство публикуван за обсъждане проект предлага  и двата компонента на ставката – специфичния и пропорционалния да се увеличат. Нивото при специфичния  компонент трябва да достигне стойност 101 лева за хиляда къса цигари. Предвижда се пропорционалният да бъде 27 на сто от продажната цена от следващата година, а другата, 2018 година, той да скочи на 28 процента. Но все още не е ясно каква в крайна сметка ще бъде догодина продажната цена на тютюневите „пръчици“.

По-високите цени не са изненада, исканията за увеличаване на акцизите и както повечето други налози били продиктувани от евродирективите на Брюксел. ЕС отдавна се приема като обичайният заподозрян, когато става дума за регламенти, данъци, вземания и искания.

 

Ели ЯНЕВА

∗Вчера в сайта ни бе публикуван анализът „Европейската общност е дело на ЦРУ“, където беше проследен пътят на създаването му, целите, които са преследвани в средата на миналия век с така наречената Европейска икономическа общност/ЕИО/, после станала ЕС, основните стратези отвъд Океана и техните платени служители в Европа. Кои са те – вижте вчерашната публикация!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *