Акциите на Amazon се сринаха с над 10%

Важният Коледен бизнес извън САЩ не е бил толкова успешен за свикналия на успех онлайн търговец на дребно Amazon. Освен това американският концерн шокира инвеститорите в четвъртък след затварянето на пазара със своята перспектива на евентуална загуба през текущото тримесечие. Акциите на Amazon паднаха в следоборсовата търговия с около десет процента.

Управляваната от предприемчивия основател Джеф Безос компания успя през последното тримесечие да се развие добре на силно конкурентния вътрешен пазар. Извън САЩ обаче приходите се покачват с 15% – не толкова силно, колкото са били очакванията. Като цяло ръстът на приходите е в размер на около 20 на сто – до 25,6 милиарда долара, което е с близо 500 милиона долара под очакванията на анализаторите.

Подобна картина се очертава по отношение на нетната печалба. Amazon успява да я удвои до 239 милиона долара. Печалбата на акция се покачва до 0,51 долара за брой спрямо 0,21 долара за акция. Анализаторите обаче очакваха доста повече от базирания в Сиатъл концерн. По отношение на приходите се очакваха 26,1 млрд. долара, а при печалбата за акция – цели 0,66 долара. Amazon обаче е доста отдалечен от тези цели, като за успокояване на анализаторите не помогна и фактът, че оперативният марж се покачва леко от 1,9% до 2%.

В допълнение инвеститорите се изплашиха от перспективите. Amazon обяви без допълнително обяснение, че през текущото тримесечие може да отчете резултат в рамките на диапазона между печалба от 200 млн. долара или загуба на същата сума. Това не е нищо специално в Amazon, защото и в миналото групата винаги предпочиташе да извършва мащабни инвестиции в обещаващ нов бизнес, отколкото да избегне на всяка цена загубата. Но в това отношение очакванията на инвеститорите може би вече са променени, казва анализаторът Колин Гилис от BGC Financial.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *