Акциите на Google поскъпнаха рекордно

Основната причина за ръста е свързана с оптимизма за бъдещ висок ръст, обхванал инвеститорите на компанията, стояща зад най-голямата онлайн търсачка и най-разпространената мобилна операционна система – Гугъл Андроид.
В последния ден на изминалата седмица акциите на компанията скочиха с 2,6% до 775,60 долара за бройка. Това е най-високата им цена от излизането на Google на борсата през август 2004 г. Пикът идва след възход от последните 12 месеца, при който акциите на компанията се повишиха с общо 34%.
Голяма част от този ръст идва от повишения интерес на рекламодателите към рекламирането през мобилните устройства и локалните услуги – области, в които социалната мрежа Facebook и търговският сайт Groupon също продават реклама. Според данните на Google, публикувани на 22 януари тази година, печалбите за последното тримесечие са повишили цената на акциите с 10,65 долара за брой. Общите продажби пък са скочили до 14,42 млрд. долара или с 36% в сравнение с година по-рано.
Статистиката на компанията за корпоративни анализи EMarketer Inc сочи, че през 2012 г. калифорнийският гигант е генерирал над 41% от всички приходи от дигитална реклама в САЩ. В мобилното звено Google държат 53-процентов дял. За сравнение делът на най-голямата социална мрежа в света – Facebook, е едва 8,4%. Наред с това това Google доминира и на рекламния пазар на онлайн търсачките с дял от цели 75%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *