Акциите на Toshiba загубиха нови 19 процента

Акциите на Toshiba загубиха нови 19 процента, поевтинявайки за трети пореден ден, след като японския технологичен гигант съобщи в началото на тази седмица, че ще бъде принуден да отпише многомилиардни активи от ядреното дружество, базирано в Чикаго, Bridge & Iron, което Toshiba придоби миналата година.

В същото време доходността на облигациите на компанията нарасна, след като стойността на застраховката по корпоративните дългови книжа рязко се увеличи.

Не закъсня и реакцията на рейтинговите агенции. Вчера вечерта и Moody’s поножи кредитния рейтинг на Toshiba от B3 до Caa1, определяйки активите като „боклук“.

„Въпреки че Toshiba все още оценява точния размер на загубите, финансовите показатели на компанията вероятно ще се влошат още повече и да се стигне до отрицателен капитал“, прогнозира Масако Кувахара, анализатор в Moody’s за Toshiba.

Поевтиняването на акциите на Toshiba започна във вторник, 27 декември, сред резкия срив, довел до 6,5 млрд. долара пазарна капитализация на японската компания. При откриването на търговията на следващия ден книжата също започнаха да падат, за да достигнат срив от 20 на сто в края на търговията, а днес понижението е с нови 19 процента.

Освен това, доходността на облигациите рязко скочи. Задълженията с падеж през 2020 г. достигнаха доходност от 5.57% вчера, 28 декември, при 1.77% във вторник, сочат данните на агенция „Ройтерс“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *