Англия пое курс към ядрен ренесанс

Сделката е на стойност 700 милиона паунда.
Британският премиер Дейвид Камерън коментира пред BBC, че това е „голяма стъпка“ за развитието на ядрената енергетика в страната.
Изграждането на трите нови централи ще създаде 12 000 нови работни места, а в експлоатацията им ще бъдат дългосрочно заети хиляди висококвалифицирани служители.
Британските компании Babcock International и Rolls-Royce сключиха предварителни договори за сътрудничество с японците в строежа на новите мощности.
Horizon беше създаден през 2009 г. като част от усилията на Великобритания да посрещне изискванията за намаляване на парниковите емисии в ЕС. Но след като Германия официално обяви, че се отказва от ядрената енергия, E.ON и RWE потърсиха купувач за британския си ядрен бизнес.
Друг проект за британска атомна електроцентрала обаче е под въпрос. Консорциум между EDF и Centrica трябва да изгради нова мощност в Хинкли Пойнт. Но Французите от EDF са на път да се откажат от начинанието. Те искат държавна гаранция за финансирането на ядрения проект.
По-рано този месец британският енергиен регулатор Ofgem предупреди, че страната рискува да навлезе в криза заради недостиг на мощности още през зимата на 2015-2016 г. Според прогнозите, свободният производствен капацитет на британската енергетика ще намалее от 14% сега, до 4% след три години. За да се избегне такова развитие са необходими още инвестиции в сектора.
Междувременно пред Telegraph руски официални лица потвърдиха, че Москва има интерес да инвестира в британския ядрен сектор. През миналата година Rolls-Royce и Росатом подписаха споразумение за сътрудничество за нови ядрени проекти.
До 2025 г. Великобритания планира да затвори 9 ядрени централи. Те ще бъдат заместени от 8 нови мощности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *