Антикорупционният законопроект пред посланиците от ЕС представи БСП

 Председателят на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството са представили на делова работна закуска с акредитираните посланици на страните – членки на ЕС, проекта на антикорупционен закон на левицата.

Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на БСП Деница Златева. Уверихме посланиците, че тази законодателна инициатива не произтича от факта, че предстои поредният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, а напротив – водещото при нас е наистина да има реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, добави тя.
Наблегнахме на разликите между двата съществуващи законопроекта – този, изработен от правителството, и този, изработен от опозицията, обясни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му двата законопроекта съвпадат едва на 25 процента.
Очертахме онези пунктове, от които не бихме отстъпили, посочи Зарков и отбеляза, че това са разследващите функции на новосъздадения орган, в него да не се влива комисията по конфискация, както и органът по назначаването да бъде достатъчно отдалечен от изпълнителната власт и мнозинството. Затова от левицата предлагат и настояват председателят на новия орган да се назначава от президента.
Посланиците се интересували в какъв времеви порядък ще се проведе дебатът по антикорупционното законодателство. Гарантирахме нашата готовност това да се случи сравнително бързо, така че да имаме един качествен законодателен продукт през тази сесия на парламента, каза Крум Зарков.
В отговор на въпрос от БСП съобщиха, че предстоят индивидуални срещи с посланици на страни, които не са членки на ЕС, във връзка с антикорупционното законодателство. Социалистите ще изпратят законопроекта си и на Венецианската комисия.
В отговор на въпрос кой е все пак автор на законопроекта, Крум Зарков обясни, че началото му като колективно дело е поставено от депутати от БСП, които са членове на правната комисия, изпратен е на всички членове на Националния съвет на партията, а след това за консултация и на адвокатска кантора, с която левицата работи от години.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *