Банкерските бонуси са опасни

Според двамата икономисти ако се моделира тази привързаност на банкерите към бонусите им и през следващите няколко години, ще получим една сума от $ 5 трлн. Това са пари, които не са инвестирани в пътища, нито в училища, нито в някакви други проекти, които носят ползи във времето. Това са средства, които ще попаднат в личните сметки на банковите изпълнителни директори, пишат двамата икономисти в сайта project-syndicate.org.
Така банкерите, които спомогнаха за днешната финансова криза и турбуленции в икономиката, са единствената класа, която няма вид да страда от трудностите. Напротив! Сякаш те са още по-облагодетелствани в кризата.
В статията се обяснява защо инвестиционните мениджъри купуват акциите на банки, които плащат толкова висока част от своите печалби на служителите си. Очакването, че постигнатите печалби ще бъдат мултиплицирани в бъдеще не може да бъде причина, имайки предвид необичайните обстоятелства, при които тези резултати са постигнати, се посочва в статията.
Истинската причина се крие във факта, че банките съставляват голяма част от индекса S$P 500 и фонд мениджърите са ограничени да инвестират именно в тях.
В ръцете на инвестиционните мениджъри е професионалната и моралната отговорност да дисциплинират банкерите. Първото нещо, което трябва да направят, е да отделят на две банките съобразно техните критерии за компенсации на служителите им.
Не е за пръв път инвеститорите имат подобни морални дилеми. Да вземем предвид онова, на което бе подложена тютюневата индустрия. След многото критики, парите на данъкоплатците почти не инвестират в такива компании. Още когато течеше този дебат имаше консенсус в обществото, че е по-добре ако инвестициите се насочват в продуктивни сектори, коментират Талеб и Шпицнагел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *