Банките свиват печалбата и заради малките лихвени разлики

Миналата година банките са печелели почти два пъти повече в сравнение с тази година, показват свитите лихвени маржове. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, при представяне на нов депозит на банката пред журналисти. По данни на Уникредит Булбанк, за които са използвани като източници БНБ и месечни отчети, през август миналата година средната лихва на банките по нови сделки за ипотечни кредити в левове е била 9.53%, а тази по депозити – 5.91%. В рамките на една година – до август 2009 г., разликата между лихвите по депозити и по кредити се свива. Средната за пазара лихва по кредитите в левове вече е 10.13%, а по депозити – 8.20%. Това се наблюдава при лихвите и по еврови кредити и депозити. Все пак банките не са спрели да кредитират и доказателство за това е ръстът от началото на годината – 1.7% повишение на заемите за граждани до 18.4 млрд. лв. в края на август, посочи още Хампарцумян. Миналата година за същия период ръстът е бил 21%.

Представяйки новия продукт на банката, Любомир Пунчев, директор банкиране на дребно, каза, че „намерението е да преустановим надпреварата в ценообразуването чрез предлагането на една разумна лихва на пазарни нива за краткосрочен депозит“. „Опитваме се да не сме агресивни на пазара, предлагайки успокояващи темпове на лихвените нива по депозитите ни“, добави Пунчев. Лихвата по новия срочен депозит на банката „Фен“ е между 5.9% и 6.10% в зависимост от срока.

Допреди два-три месеца лихвите по срочните депозити растяха заради депозитната война на банките. През юни и юли бяха регистрирани две поредни намаления на нивата, което се отчете като признак за утихване на надпреварата. Друг признак в това отношение е, че банките не повишават лихвите при нови промоционални оферти за депозити, а само продължават срока на промоцията. Високите лихви по депозитите доведоха до покачване и на лихвите по кредитите. Освен това заедно с разходите за провизии на проблемните кредити високата цена, която банките плащат за парите на вложителите, започна да подяжда и печалбите им.
Новият срочен депозит на Уникредит Булбанк е част от инициативите, свързани съсспонсорството на „Уникредит груп“ на УЕФА „Шампионска лига“. Всеки клиент, който открие такъв депозит, може да спечели билети за мач от лигата. Банката е предвидила 40 билета, катопоема ицялостното организиране на пътуването на спечелилите клиенти. Има и предметни награди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *