Барак Обама разпореди отделянето на над 1,8 милиарда долара за борба със свинския грип

Президентът на САЩ Барак Обама вчера разпореди да се отделят 1,825 милиарда долара за спешни нужди в борбата с пандемията от свински грип. Парите ще се използват за купуването на съставки на ваксини, за подпомагане на здравните власти в планирането на имунизационни кампании и за съдействие за одобряването на ваксините от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, посочва президентът в писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Сумата е част от вече отпуснатите от Конгреса на министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси 7,65 млрд. долара във връзка със свинския грип.
Вчера Световната здравна организация (СЗО) обяви, че пандемията от грипа H1N1 е най-бързо разпространяващата се досега и е безсмислено да се брои всеки отделен случай. СЗО отбеляза, че най-малко 50 правителства са дали заявка за ваксини, а директорката на програмата за разработване на ваксини към организацията Мари-Пол Киени каза, че потенциалния световен пазар се оценява на между 10 и 20 млрд. долара.
Броят на заразените с грипа в САЩ вече надхвърля 37 000, а смъртните случаи са 211. Базираният в Атланта, щата Джорджия, федерален Център по контрол и профилактика на болестите подчертава, че данните отчитат само хората, които са потърсили медицинска помощ и реалният брой на заразените може да достига един милион души.
За първи случаи на свински грип съобщи вчера Судан. Вирусът е открит у двама суданци, върнали се от Великобритания. Наскоро Судан засили санитарните мерки на летищата си в опит да ограничи разпространението на вируса.
Починалите от грипа A (H1N1) в Мексико са вече 125. Дълго време Мексико бе страната най-силно засегната и с най-много смъртни случаи, но сега се нарежда трета след САЩ с 211 и Аржентина със 137 починали. Бразилия съобщи, че само за ден броят на жертвите на грипа в страната са се увеличили с 4 – на 11.
Испания обяви четвърти смъртен случай – 71-годишен мъж, починал в Мадрид, малко след като съобщи за смъртта вследствие на усложнения от грипа на 33 годишна нигерийка, живееща в испанската столица, която се върнала от почивка на Балеарските острови.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *