Безвъзмездната помощ за битова газификация се вдига от 20% на 30%

Безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища като мярка за енергийна ефективност (DESIREE GAS) се увеличава от 20 на 30% от допустимите разходи по проекта без ДДС, съобщиха вчера от министерството на енергетиката.Безвъзмездната помощ за битова газификация се вдига от 20% на 30%.

Резултат с изображение за битово газифициране

Така занапред на клиентите ще се покрива изцяло и цената за присъединяване без ДДС, като се запазва таванът на финансиране от 1000 евро за високоефективни котли и 1200 евро за кондензационни котли на домакинство. Срокът по програмата е удължен до юни 2020 година. Допълнителните споразумения с газовите дружества, които участват в програмата, бяха подписани вчера.

Новото облекчение ще даде възможност на по-голям брой домакинства да се възползват от преференциалните условия за битова газификация, каза министър Петкова по време на церемонията по подписването. Тези, които вече са се включили в програмата, също ще могат да получат по-голям процент безвъзмездно финансиране. Разликата между 20% и 30% и таксата за присъединяване ще им бъде възстановена през месечните сметки за ползвания природен газ. За да се възползват от това, те трябва да подадат заявление в местното газово дружество до 31 март 2019 г., информира в.Сега.

Проектът DESIREE GAS е с бюджет от 10 млн. евро, финансирани от Международния фонд „Козлодуй“. Целта е да се стимулира битовата газификация, като стандартните отоплителни системи на жилищните сгради се заменят с газови. Очаква се реализацията на проекта да доведе до намаляване на емисиите парникови газове със 70 хил. тона годишно. Икономиите на електричество се оценяват на 142 хил. мегаватчаса, а спестените разходи на домакинствата – на 1.5 млн. евро годишно, показват сметките на министерството. Досега от преференциалните условия са се възползвали над 3100 домакинства.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *