БЕХ раздал 2,04 млрд. лева заеми.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал дъщерните си дружества и „Топлофикация София“ с близо 2,04 млрд. лева, показва отчетът на компанията за деветмесечието на 2015 г.

Според документа само за последните три месеца заемите, отпуснати от холдинга, са скочили с нови 100 млн. лева. Отделно от това холдингът има да връща заем по облигационна емисия от 973,8 млн. лева.

Общата сума, с която компанията е назад е 3,2 млрд. лева. Въпреки многото дългове, счетоводно дружеството излиза на печалба от 118 млн. лв. за деветмесечието или с 2 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Основните приходи на БЕХ, в която влизат най-големите държавни енергийни дружества у нас, се формират от дивиденти и от лихви по заемите. Част от лихвите обаче са само начислени, но не и платени, показва отчетът на холдинга. Сред по-големите заеми, отпуснати през третото тримесечие на годината, са вземане на АЕЦ „Козлодуй“ за 46,3 млн. лв. и на „Булгаргаз“ за 42,62 млн. лв.

Според отчета на групата най-тежко остава финансовото положение в НЕК, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2″ и „Мини Марица изток“. Тези дружества продължават да не обслужват главниците и лихвите по консолидираните и новирани кредити, пише още в отчета на БЕХ.

С най-голяма загуба за деветмесечието е НЕК – 310 млн. лева, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2″ – 59 млн. лева, „Булгаргаз“ – 22 млн. лева. На печалба са „Булгартрансгаз“ – 75 млн. лева, „АЕЦ Козлодуй“ – 118 млн. лева, Електроенергийния системен оператор – 58 млн. лева и „Мини Марица изток“ – 58 млн. лева. Въпреки че държавните мини са на печалба обаче, задълженията им към доставчиците нарастват с над 60 млн. лева, показва отчетът на дружеството.

Сред дружествата, които страдат от междуфирмена задлъжнялост, е „Булгаргаз“. Компанията има да получава от топлофикациите 148,7 млн. лева текущо. Най-големите й длъжници са „Топлофикация София“, „Топлофикация Плевен“ и „Лукойл Нефтохим“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *