Бил Клинтън сбърка Черна гора с Македония

Лапсусът, който направи Клинтън по време на своята реч в хотел „Сплендид“ в адриатическия град Будва в Черна гора, ще остане задълго запомнен от участниците във форума – бивши президенти, премиери и влиятелни бизнесмени. В края на обръщението си Бил Клинтън каза: „Бъдещето на Македония, която със своята красота ви спира дъха“. След това той пауза и се извини, като обясни, че е имал предвид Черна Гора, а не Македония.
Преди това Бил Клинтън, заяви, че целият Балкански регион трябва да бъде интегриран в ЕС и НАТО. Той припомни, че разпадането на бивша Югославия е отворило въпроса в началото на този процес какво ще бъде бъдещето на този регион, както и дали религиозните, етническите и политическите разлики ще доведат до интегрирането или разединението му.
Бил Клинтън направи паралел между случаващото се днес в Близкият изток и бивша Югославия преди 20 години. Той припомни, че докато е бил президент на САЩ в Босна е имало остро етническо противопоставяне, както и война в Косово в края на 90-те години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *