Биткойнът изпрати тежък месец

Януари беше месецът на страданието за инвеститорите в криптовалути, коментира Bloomberg.

Повечето цифрови пари отчитат понижения през тази седмица, а най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн е напът да регистрира най-големия си месечен спад от февруари 2014 г.

Биткойнът загуби над 29% от стойността си през този месец до 10 058,22 долара за брой по данни на CoinDesk към ранния следобед на 31 януари, а спрямо върха си от средата на декември понижението е около 50%. Неговите конкуренти рипъл и лайткойн също поевтиняват значително със съответно 45% с 29%, докато етерът е успял да поскъпне с 47%.

„Регулаторният надзор и затягането на режима в момента се оказаха основен проблем пред развитието на пазара на криптовалути, като дори още не сме видели всички възможни мерки, които предстоят да се вземат“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в Oanda.

Щатски вълнения

Междувременно стана ясно, че Комисията по търговия със стокови фючърси е изпратила призовки с молба за отговор на редица въпроси на платформата за търговия с виртуални валути Bitfinex и на компанията Tether, която емитира цифрови монети. Двете дружества имат един и същ изпълнителен директор. Освен това се твърди, че зад една единица от цифровата валута тетър стои един долар. И към момента не е ясно какви въпроси е отправил регулаторът към двете дружества.

Комисията за търговия със стокови фючърси е изключително активна в последните месеци по отношение на надзора на криптовалутите, определяйки ги като спекулативни.

Поредният удар за криптовалутите дойде от социалната мрежа Facebook, която обяви, че няма да допуска реклами на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалути, както и предлагане на дигитални валути. От компанията обосноваха решението си чрез новата им политика, която забранява промотирането на финасови продукти и услуги, свързани със заблуди.Тази политика освен това ще бъде прилагана и за другите платформи на компанията – Audience Network и Instagram, посочват още от компанията.

Казусът „Корея“

В сила от 30 януари властите в Южна Корея пък въведоха правила, според които вече не могат да се използват анонимни сметки за търговия с криптовалути с цел да се предотвратят случаите на пране на пари и извършване на други престъпления. Новите правила няма да дават възможност и на чужденци без открити местни банкови сметки да купуват биткойн. В сряда обаче дойде успокоение от местните властите, че на този етап нямат планове за пълна забрана на търговията с криптовалути, информира investor.bg.

„Петро“ ще спасява Венецуела

И докато за едни криптовалутите създават проблеми, то дружи виждат в тях възможности. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тази седмица, че предварителната продажба на местните цифрови пари „петро“ ще започне на 20 февруари. Правителството се надява това да измъкне страната от тежката икономическа криза, в която се намира. Ще бъдат емитирани 100 млн. токъна, като всеки от тях ще бъде гарантиран с по един барел суров петрол. За желанието си да има собствена криптовалута Венецуела ще плати 6 млрд. долара. Според опозицията в мизерстващата държава обаче е незаконно да се използват запасите от петрол, за да се емитират дългове.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *