Благоевград БТ: съкращения по удобния чл.331

Благоевград БТ се е засилил по пързалката, проправена преди това от София БТ, т.е. към закриване на производството с различни процедурни хватки. В благоевградската фабрика е започнало масово подаване на заявления от работниците да бъдат освободени от работа по чл. 331 от Кодекса на труда.

Предложението на работодателя засега е отправено към половината работници от фабриката. Така работниците могат да получат договореното обезщетение в колективния трудов договор и да отидат на борсата, съобщава БНР.
В момента се предлага на работниците да бъдат освободени срещу съответно обезщетение в зависимост от трудовия стаж, който имат във фабриката.
Имало е запитване от „Булгартабак“ относно предстоящи подобни действия на работодателя към, работниците в посока на това дали влизаме в хипотезата на масови съкращения. Проведохме разговори и с председателят на синдикалната организация, който потвърди, че в момента тече такава процедура и хората подават заявления за прекратяване на трудовите правоотношения, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ областният председател КНСБ Емануил Манолов.
Над 100 души от работниците са приели това предложение. Очаква се до края на работната седмица вече да са около половината работници.
По тревожното тук е фактът, че това е едно структуроопределящо предприятие, което по незнайни причини беше доведено до това състояние. Това ще доведе до големи последствия за икономическото развитие на един регион, който не може да се гордее с високи заплати и с труд, който носи достатъчно голяма добавена стойност, за да бъдат заплатите по-високи от тези, които са в момента, обясни още Манолов.
Той не изключи възможността предприятието да бъде затворено: Фактите говорят, че вероятно ще се случи това. Едно предприятие, което внася не малка част като преки и косвени данъци, не малка част в общинския бюджет като данъци в един момент вече няма да го има, каза синдикалистът.
Преди време Булгартабак спря дейността си в София БТ. Тогава въпреки масовите протести на работници и служители от фирмата, собствениците и менджмънтът на фирмата на порции съкращаваха работници и служители, докато изцяло обезкървиха печелившето доскоро предприятие. Основният аргумент беше, че ще прехвърлят машините и производството на определените марки цигари в Благоевград и така щели да бъдат запазени най-наложените български марки за международните пазари. Да, ама не и ето че дойде ред и на Благоевград… Има ли смисъл да припомняме зачеркнатото и унищоженото преди това в цигарената индустрия, можем да караме и по азбучен ред: Асеновград, прескачаме поне засега Благоевград, София,  Пловдив, Хасково. Да не говорим за милионите декари тютюн, който хранеше голяма част от българското население, чрез износ и за българското цигарено производство.

 

Ели ЯНЕВА  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *