Блумбърг: 3 риска пред икономиката


Анализаторите на агенция Блумбърг определят световната търговска война, Брекзит и цените на петрола като основни рискове, които могат да повлияят на растежа на световната икономика през 2019 година.

Резултат с изображение за агенция блумбърг

Според обзора, публикуван от агенцията, експертите обръщат специално внимание на взаимоотношенията на САЩ и Китай. Лидерите на двете страни се договориха в началото на декември за примирие в търговската война. Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Доналд Тръмп подробно обсъдиха създалата се ситуация в китайско-американските отношения, отбелязва ТАСС.

Двете страни ще трябва да постигнат взаимно разбирателство по такива ключови проблеми, сочени за препъни-камък, пред развитието на двустранните контакти, като по-голям достъп до пазара, защита на интелектуалната собственост, премахване на ограниченията за износа на нови технологии, киберсигурността и борбата с престъпленията в интернет. Ако не бъде намерен изход от ситуацията през близките три месеца, Вашингтон обеща да повиши съществено митата от 10 процента на голям спектър китайски стоки до 25 %.

Ако САЩ въведат мита на всички вносни стоки от Китай, китайският брутен вътрешен продукт (БВП) ще изгуби 1,5 процентни пункта през 2019 година, а като цяло растежът на икономиката ще се понижи до 5 процента, макар че съществени мерки в отговор, които би взел Китай, ще смекчат удара, отбелязват експертите на Блумбърг.

Сред изброените рискове е и ситуацията в Италия. В края на октомври Европейската комисия поиска от Рим да коригира проектобюджета си за 2019 година. През юни ЕК препоръча на Италия да намали бюджетния си дефицит с 0,6 на сто от БВП спрямо 2018 година. В представения през октомври проектобюджет Италия залага повишение с 0,8-0,9 процента, за да увеличи социалните си програми. Италианското правителство обаче остави без промяна заложения дефицит за 2019 година, като намали само някои показатели в проекта, отбелязва ТАСС, информира economynews.bg.

Според анализаторите на Блумбърг риск за световната икономика догодина представлява и Брекзит. В края на ноември лидерите от ЕС приеха споразумение с Великобритания за Брекзита и политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да получи одобрението от Европарламента и британските законодатели. Брекзит е планиран за 29 март 2019 година, след което, според плана, трябва да има преходен период до края на 2020 година.

Според експертите на Блумбърг, ако има т. нар. твърд Брекзит, т.е. Великобритания излезе от ЕС без споразумение, растежът на икономиката на Великобритания ще бъде със 7 процента по-нисък до 2030 година спрямо растежа, който страната би имала, ако остане в ЕС. Ако има сделка по Брекзита, която да включва членство на Лондон в европейския митнически съюз, се очаква британският БВП да бъде с 3 процента по-нисък до 2030 година, отколкото ако страната запази членството си.

Сред останалите рискове за световната икономика през 2019 година експертите на Блумбърг посочват цената на петрола, както и предстоящите избори в редица страни през идната година. По въпроса за петрола ключов фактор представляват взаимоотношенията между САЩ и Иран, както и действията за съкращаване на петролния добив на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на страните производителки на петрол, които са извън картела, но са част от формата ОПЕК+.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *