Бобева: 2013 година беше рекордна за обществените поръчки

Ускореното усвояване на европейските средства през миналата година е довело до рекорди по отношение на обществените поръчки. Това отчете вицепремиерът Даниела Бобева по време на дискусия, посветена на промените в Закона за обществените поръчки.

През миналата година са обявени почти 12 хил. процедури, подписани са над 22,7 хил. договора на обща стойност над 7,4 млрд. лева. Бобева обаче не е оптимист, че тези постижения ще бъдат повторени през 2014 година, тъй като изтече програмния период 2007 – 2013 година.

Въпреки позитивните данни обаче, никой не е доволен от начина, по който се извършват поръчките – нито изпълнителите, нито възложителите, нито обществото като цяло. Критики има и от страна на Брюксел, отбеляза още Бобева.

Тя припомни, че в една от последните комуникации с Европейската комисия са били критикувани честите законодателни промени в областта, несъответствието на закона с европейските норми и недостатъчния административен капацитет. Липсват още електронните поръчки, контрол на изпълнението и забавената обработка на жалбите, отбелязва още Брюксел.

По тази причина и правителството се зае да променя закона, а целта е по-прозрачни поръчки, отбеляза вицепремиерът. Тя припомни, че предложението за промени вече са внесени и се обсъждат в Народното събрание. Очакванията са, че до февруари промените ще бъдат приети.

След това ще започне и работата по изготвяне на наредба за прилагането на нормите.

Едни от целите на промените са намаляването на административната тежест за бизнеса, достъп на малките и средните, както и новосъздадените предприятия и подобряване на капацитета на администрацията.

Сред по-авангардните предложения е експертите, които изготвят условията за обществените поръчки, а и за оценката на проектите, е да се избират с жребий. Те ще се извършват в рамките на региона, в който се извършва поръчката, но пък на този етап още няма достатъчен брой експерти, регистрирани в списъците, призна обаче Бобева.

Ще се постараем поне големите проекти да бъдат изпълнени с експерти, определени по жребий, допълни тя.

Що се отнася до достъпа на малките и средните предприятия те ще доведат до по-добра конкуренция, което е гаранция за правилното изпълнение на процедурата. В промените са вписани още и мерки за повишаване на административния капацитет, контрол на поръчките и платформата за електронните търгове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *