Брюксел кове икономическата прогноза за ЕС

Брюксел  работи упорито за европейското благо и ще представи традиционната си  есенната икономическа прогноза за развитието на държавите от Европейския съюз. Прогнозата обхваща водещите икономически показатели като ръст на Брутния вътрешен продукт, инфлация, безработица, баланс на държавния бюджет и др.
Въз основа на анализите на Европейската комисия за всяка от държавите, включително за тези извън еврозоната като България, се изготвят специфични препоръки за структурни реформи, които да доведат до подобряване на икономиките им.

Европейската комисия ще представи оценката си за напредъка на страните-кандидатки за членство в Европейския съюз. Редовните доклади обобщават покритите критерии за присъединяване от Албания, Македония, Черна Гора, Сърбия и Турция.Очакват се негативни констатации за Турция, след като правителството на президента Ердоган предприе масови гонения на предполагаеми съучастници в преврата срещу него. През последните дни тонът между Брюксел и Анкара се изостри заради новите арести на депутати от опозицията, журналисти и интелектуалци. По неокончателни данни зад решетките са пратени 40 хиляди души.

Препоръката за започване на преговори с Македония се очаква да бъде обвързана с провеждането на честни парламентарни избори през декември, които да сложат край на продължилата близо 2 години политическа криза в Скопие.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *