БСП дава бюджета на съд

БСП показа, че бюджетът на управляващите има алтернатива – ние направихме над 100 разумни и аргументирани предложения.
Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от БТА. По думите й, за съжаление, дебат по предложения бюджет за 2010 г. не се е състоял, защото „17 часа депутатите на ГЕРБ и министърСимеон Дянковпрекараха в пълно мълчание“.
Нинова допълни, че приетият чл. 17 в Закона за бюджета дава възможност на министъра на финансите и на правителството еднолично да решават да намаляват разходите за всички сектори, за които преценят. Според нея това ще се случва без ясни критерии и без ограничения. По тази причина социалистите ще сезират Конституционния съд. Янаки Стоилов от КБ посочи, че при всички случаи до края на парламентарната сесия този въпрос трябва да бъде отнесен към съда.
„Българските граждани трябва да знаят, че през 2010 г. ги чака увеличаване на данъци и акцизи, при замразени доходи, увеличаване на осигурителните вноски за самоосигуряващите се и липса на средства за земеделските стопани“, заяви още Нинова.
По думите й общините трябва да знаят, че няма да могат да разчитат на държавата да им помага за съфинансиране на техните проекти. Тези от тях, които не могат да си осигурят необходимите пари, няма да могат да усвояват европейските фондове, добави тя.
Янаки Стоилов допълни, че след приемането на бюджета за НЗОК през следващата година се предвижда значително намаляване на средствата за здравеопазване, което ще постави много български граждани в критично положение. Според него не бива решението за увеличаване на здравноосигурителната вноска да бъде само на управляващите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *