Бунтовниците удължиха ултиматумата си към Кадафи

Британската корпорация се позовава на високопоставен представител на съвета, според когото интензивните преговори за предаването на Сирт са били прекъснати рано тази сутрин без постигнато споразумение. Но на вождовете на клановете в Сирт била дадена още една седмица да опитат за убедят защитниците на града да прекратят съпротивата.
Бунтовническият преходен съвет бе дал срок до тази събокта  Сирт да бъде предаден, като в противен случай заплаши, че ще го превземе с военна сила.
Би Би Си цитира неназован член на съвета, че племенните лидери от Сирт осъзнавали, че нямат друг изход освен да се предадат, но още успявали да убедят войските на полковника  в града да сложат оръжие.
Военното командване на либийския Преходен национален съвет (ПНС) съставя ударна група от 150 танка Т-55, съветско производство, за настъпление към Сирт, родния град на Муамар Кадафи, съобщи по-рано днес вестник „Таймс“, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според ИТАР-ТАСС днес, на 42-ата годишнина от преврата, извел Муамар Кадафи до властта, командването на бунтовниците се готви за атаки към три града, където се предполага, че се укрива либийският лидер. Освен Сирт, на морския бряг, това са още Себха, на 700 южно от Триполи в пустинята, и Бани Уалид, на 70 км югоизточно от либийската столица. АФП посочва, че в деня на годишнината не се наблюдава никакво придвижване на военни части из Либия.
Ройтерс цитира Абдул Меджид Млегта, координатор на военните операции на бунтовниците в Триполи, според когото „достоверен източник“ съобщил, че Кадафи, заедно със сина си Сейф ал Ислам и шефа на разузнаването си Абдула ас Сануси, е избягал в пустинния град Бани Уалид ( на около 150 км югоизточно от Триполи) три дни сред падането на либийската столица под контрола на въстаниците.През последните дни се появиха много съобщения за предполагаемото местонахождение на Кадафи, никое от които не получи потвърждение.
Ройтерс допълва, че днес в столицата е започнало да се подобрява снабдяването с хранителни стоки, има течни горива за кратък период напред, но недостигът на питейна вода все още се чувства. ИТАР-ТАСС съобщава, като се позовава на украински лекари в Триполи, че цените на течните горива и хранителните стоки са спаднали в сравнение с миналата седмица.
400 000 души в Триполи се нуждаят от помощ според оценка на ЕС, заяви в интервю за Асошиейтед прес европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.   На други места в Либия продължава да има остри проблеми, призна Георгиева, но увери, че добрата координация между хуманитарните организации означава, че една хуманитарна катастрофа е малко вероятна. По думите й сериозен повод за безпокойство е съдбата на 3-те хиляди имигранти от Африка южно от Сахара, които се намират в момента в Триполи.
Кристалина Георгиева призова преходните власти в Либия да действат по-твърдо, за да защитят чернокожите имигранти от бунтовниците, които ги смятат за потенциални наемници на Муамар Кадафи.
Междувременно днес Русия призна ПНС за легитимната власт в Либия в деня, в който в Елисейския дворец в Париж ще се състои „Конференция на приятелите на Либия“, която трябва да подготви бъдещето на страната след ерата Кадафи. Русия, която е традиционен съюзник на Либия, отказа през юли да признае ПНС.
Европейски дипломати пък съобщи днес, че  Европейския съюз частично ще вдигне санкциите срещу Либия. От списъка със санкциите са извадени 28 компании и институции, включително шест пристанища, няколко банки, петролни и газови фирми. Този ход също изпраща важен политически сигнал непосредствено преди планираната конференция в Париж за Либия.ЕС обаче не отменя забраната за пътуване в страните от общността на членове на семейството на Муамар Кадафи и на негови близки сътрудници и поддръжници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *