Българите близо два пъти по-бедни за 7 години

С близо 50% е нараснала издръжката на живот в България след влизането в Европейския съюз, отчетоха от КНСБ. В същото време доходите ни през последните седем години остават почти без промяна.

По данни на синдикалистите, 384 лв. месечно са били достатъчни за издръжка на член от семейството през 2007 г. Миналата година животът в страната е поскъпнал до 562 лв. на месец, което прави ръст от над 46%.

С тази сума разполагат едва 2,7 милиона българи, а с по-малко на месец живеят 8 на всеки 10 души. Под прага на бедността са 23% от домакинствата.

Само двама на всеки 10 души имат достатъчно пари, за да покрият нуждите си за месеца. Близо 1,7 милиона българи преживяват с точно 7 лева на ден.

Поскъпнали са електро- и топлоенергията, горивата, хранителните стоки. Цените на тютюневите изделия и алкохола са скочили с близо 90%. През последното тримесечие на 2013 г. сме плащали повече за сирене, зеленчуци, яйца, дрехи и образование.

При тези високи нива на безработица, трайната дефлация и слабия инвеститорски интерес, прогнозите на синдикалистите за тази година са, че страната ни ще продължи плахите опити за възстановяване от ефектите на икономическата криза.

Като повечето хора в България, и семейство Колеви от Враца казват, че през последните години живеят на приливи и отливи, що се отнася до парите. „Имало е моменти преди седем години, когато сме били много зле, след това периоди, в които сме изкарвали достатъчно добри доходи, за да създадем две деца, и сега сме отново на ръба на нищетата”, обясни Полина Колева. „Не сме се отчаяли, но за съжаление не виждаме някакви перспективи в тоя град, в който живеем – малък, заплатите са мизерни, а ние имаме две деца, трябва да им подсигурим някакъв нормален живот, никой не говори за лукс”, допълни съпругът Николай Колев.

Докато Николай търси работа за поне 600 лева на месец, Полина се опитва да подпомага семейния бюджет, като изработва мартеници и картини.

Ако продължи свитото потребление, от КНСБ прогнозират намаляване на икономическата активност, фалити на фирми и освобождаване на персонал. „Ние не очакваме бързо съживяване на пазара на труда по една единствена логика – че в края на краищата, инерциалността на икономиката ще даде резултати чак в края на годината. И можем да видим даже през първото тримесечие на следващата година съживяване на заетостта и спад на безработицата”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За последните седем години минималната работна се е увеличила почти два пъти, а минималната пенсия е нараснала с 47 лева. Безработицата от 2007 г. до днес пък е скочила повече от два пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *