Българите държат в акции само 2% от парите си

Българите са едни от най-консервативните нации в Източна Европа при съхранението на богатството си. 78% от финансовите активи на домакинствата са в банкови депозити или пари в брой, 20% са във взаимни пенсионни, фондови и застрахователни продукти със спестовен характер. Само 2% от състоянието на българите са в акции на публични дружества. Това сочи сравнителен анализ на „Уникредит“, представен на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Грузия.

По-предпазливи от българите са само в Русия и Турция, където депозитите и валутните спестявания са съответно 82 и 83%. За сравнение в Унгария 16% от активите на домакинствата са в акции на борсата, а 35% са във взаимни пенсионни и застрахователни схеми.

Нивото на лоши кредити в България ще достигне пика си през тази година и ще започне да намалява от 2016 г., прогнозират икономистите на банката. Към края на м.г. делът на необслужваните и преструктурираните заеми в банковата система е бил 16,7%. Прогнозата за т.г. е да достигнат 17,6%, а за догодина да намалеят до 16,1%. В данните не е включена КТБ, където над 99% от кредитите са лоши към 31 март 2015 г.

Тегленето на нови кредити ще остане сравнително свито и през 2016 г. От „Уникредит“ очак­ват около 1% ръст на общия обем отпуснати кредити догодина. В това отношение България е на последно място от анализираните страни от Източна Европа. Прогнозата за Унгария е през следващата година кредитирането да нараства с малко над 1%, в Румъния с близо 3%, в Чехия и Словакия – с с около 5%, а в Полша – с над 6%.

ЕБВР повиши леко прогнозата си за растежа на българската икономика. Банката вече очаква 1% растеж у нас през тази година спрямо предишната си прогноза за 0,8%. Въпреки трудностите в банковия сектор икономиката на България нарасна с 1,7% през миналата година, движена от вътрешното търсене, отчита ЕБВР.

В началото на този месец Европейската комисия също повиши прогнозата си за стопанския растеж у нас през 2015 г. от 0,8% на 1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *