Българите са взели 84 млн. евро социални помощи в Германия за 2013 г.

1 януари 2014 година настъпи, а с него и окончателното отваряне на европейските трудови пазари за българи и румънци. Очакванията за голямо количество мигриращи граждани на България и Румъния към по-старите страни-членки все още не се оправдава, но въпреки това дебатите по темата за злоупотреби със социални помощи в не спират.

Така е и в Германия, където една от управляващите партии – баварската „Християн-социален съюз“ заяви, че иска допълните ограничения на достъпа до социални помощи за българи и румънци. Страховете: че те ще привлекат много бедни граждани на двете страни.

Агенцията по труда в Германия изнесе данни, че 17 100 българи са ползвали социални помощи за периода септември 2012 – август 2013. Броят на румънците пък е с хиляда по-малко. Според агенцията, българите са били подпомогнати с 87.6 млн. евро, докато румънците – с 84.1 млн. евро.Общата сума, платена им под формата на помощи и 172 млн. евро, което е едва 0.6 % от всички раздадени помощи в Германия – общо те са 32 млрд. евро за м. г.

Разходите са учудващо малки на фона на заплахите от страна на част от германските политици. Още повече като се има предвид, че работещите българи в страната на светло са толкова много, че най-вероятно със своите данъци покриват разходите по своите сънародници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *