България е на 64-о място в света по индекс на икономическа свобода

България е на 64-о място в света по индекс на икономическа свобода

В ежегодната коласация на Heritage Foundation участват 157 страни

Днес международната Heritage Foundation обяви резултатите от ежегодната си класация за икономическа свобода в страните по света.

България е класирана на 64-о място, като от миналата година досега е слязла с 12 места в класацията (през 2005 г. България беше класирана на 52-о място)

Общият рейтинг на страната ни е 2.88 по скала от 1 до 5.

Изследването на Heritage Foundation обхваща 157 икономики по целия свят, сравнявайки ги по 10 критерия, сред които са отвореността на икономиката към чуждестранни инвеститори, търговската политика, намеса на правителството в бизнеса, заплащане на труда и др.

Влошаването на класирането на страната ни се дължи основно на слабите оценки по критериите „регулации“ и „права върху частна собственост“.

В класацията на Heritage Foundation на първо място за 12 поредна година застава Хонг Конг, информира Xinhuanet.

Според фондацията икономическата свобода на Хонг Конг се крепи на пристанището му, позволяващо свободна търговия; ниските нива на държавна намеса; управлението на закона; модерните и уеднаквени бизнес регулации; простите процедури за инвестиране и управление на бизнеса и др. При шест от тези критерии Хонг Конг е поставен на първо място.

Сингапур е страната, която е поставена на второ място в класацията на Heritage Foundation.

В топ 10 на класацията присъстват още Ирландия, Люксембург, Исландия, Великобритания, Естония, Дания, Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *